torsdag 17 september 2009

Mässor som samhällsutvecklare

Mässor har alltid fungerat som en motor för att driva igång ekonomin. Exemplen är många. Till exempel 1798 när man anordnade en världsutställning i Paris för att få igång ekonomin efter den franska revolutionen. Ett annat intressant exempel är från 1760 när the Royal Society of Arts inledde en serie av utställningar med det uttalade syftet att få fram idéer för att utveckla tillverkningen inom olika områden som t.ex. textilier och porslin. Ett tredje exempel är hur man medvetet byggde upp tyska mässanläggningar efter det andra världskriget för att återigen kicka igång den internationella handeln och konjunkturen.

Och så här har det fortsatt. I dagens ttela (lokaltidningen i Trollhättan/Vänersborg) går det att läsa om att det, i Trollhättan, anordnats en framtidsmässa för arbetssökande. Totalt fanns det ett 40-tal utställare och ett stort antal besökare gjorde att det blev trängsel i lokalerna. Mässans projektledare Carina Persson uttalar sig i artikeln: "-Syftet med en sån här dag är i första hand att öppna upp tankarna hos de arbetssökande. Att få lite inspiration och tips och träffa kollegor. Och nu när det är stiltje inom fordonsindustrin är det viktigt att se vad som finns i andra branscher."

En mässa samlar människor med ett specifikt intresse och kunskap. Och det resulterar nästan alltid i ny kunskap och nya kontakter. Detta är något som inte bara myndigheter utan även enskilda företag kan dra nytta av. Varför t.ex. inte skapa en internmässa där de olika avdelningarna ställer ut och där kunder och personal får träffa dem och komma med förbättrings- och utvecklingsförslag. Vem vet, här kanske idén föds till er nästa storsäljare.

/Mikael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar