tisdag 26 januari 2010

Kulturella hinder

Innan jul träffade jag ett antal ambassadörer från olika u-länder där vi diskuterade hur de kan använda sig av mässor. Diskussionen gled dock hela tiden in på hur vi som svenskar är till kynnet. De kunde inte förstå hur vi fungerade och jag försökte förklara.

Idag läste jag en artikel om brandmannen Lasse Gustavsson, som råkade ut för en hemska brännskador och har sedan dess föreläst mycket och syns ofta i media. Efter olyckan led han av att vi smygtittade på honom och valde att inte möta hans blick. För att komma ifrån gjorde han två resor, en till Indien och en till Australien. I Indien fick han uppleva hur människorna stirrade sig mätta och hur man i Australien gärna hälsade och pratade en liten stund.

Hans slutsats var att sättet vi interagerar är ingen naturlag, utan det är enbart kulturellt. Vi svenskar är tillbakadragna på grund av kultur, inte för att det är en lag på tillbakadragenhet. Denna insikten fick Lasse att börja hälsa på människor och prata med dem.

På mässor är detta lika sant. Det är en kultur att vi är lite blyga i mässmontern, vi behöver inte vara det utan vi väljer det. Tänk på det nästa gång ni ska arbeta i en monter eller peppa er personal att det är kultur och det är nödvändigtvis inte så att vi vill bli bemötta av blygsam personal.

Läs gärna artikeln i svd http://www.svd.se/nyheter/idagsidan/halsa/kan-bara-andra-mig-sjalv-inte-andra_4146713.svd

/Ellen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar