fredag 17 april 2009

Längtan till havet

Efter det sköna påskvädret som bara fortsätter så är det inte utan att jag sitter och börjar längta ut på havet. Men än så länge får jag nöja mig med att berätta gamla båthistorier. 1906 besökte en reporter från Sverige Monte Carlo och vad som kallades "Världens förnämsta motorbåt meeting". Reportern blev entusiastisk över vad han såg men också lite avundsjuk och skrev hem: "Ah, Monte Carlo. Spelbanken, staden där världssociteten samlas...Vi skulle aldrig kunna åstadkomma något sådant. Vi hafva ju ingen totalisator, som kunde pigga upp folk. Vi hafva inget... Hvad hafva vi? Jo, vi hafva bönder, mycket bönder."

Men reportern hade inte helt rätt. Visserligen hade vi ingen totalisator i Sverige, men väl ett intressant båtliv med en av de största motorbåtsflottiljerna i Europa. Dessutom hade vi haft vad som sannolikt kan räknas som den första båtutställningen i världen . Båtar som utställningsföremål har funnits sedan urminnes tider, men det har då främst handlat om bruksbåtar. Fritidsbåten debuterade däremot vid utställningar först i slutet av 1800-talet. 1888 vid en stor nordisk industri-, lantbruks- och konstutställning i Köpenhamn visade Sverige upp ett par långfärdskanoter. Vid världsutställningen i Chicago 1893 deltog Sverige och visade bland annat upp "sommaridrotten båtsegling." 1897 genomfördes den stora Konst- och Industriutställningen på Djurgården och segelsporten (som nu var väl etablerad som sport och nöje) fick ett stort utrymme.

1903 arrangerades då det som kanske kan räknas som världens första egentliga båtutställning. Det var Automobil- och Motorbåtsutställningen i Gamla Idrottsparken (Nuvarande Stadion). Den svenska utställningen hölls i maj och i augusti genomfördes en liknande i Köpenhamn. 1905 höll Amerika sin första (National Motorboat Show).

Sedan dess har utvecklingen fortsatt och idag är båtbranschen kanske den mest mässintensiva branschen av alla. Bilden ovan kommer från årets Allt För Sjön på Stockholmsmässan.

/Mikael

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar